Hoe maak je ruimte voor jezelf?

Rate this post

Als je zwanger bent, gaat bevallen of net moeder geworden bent is het super belangrijk om ruimte in te nemen. Je hoeft niet harder te werken, je mag juist minder hard. Je geeft dag en nacht energie aan je baby, dus je doet al meer dan genoeg.

Je hoeft de rest niet bij te houden. Jij loopt je eigen weg en dat helpt je om in het vertrouwen te komen en te blijven. Het mag helemaal op jouw manier, dat geeft rust. En met ruimte innemen bedoel ik dat je weet wat je wil, wat goed voor je is, en dat je daarvoor durft te staan. Waarom dat essentieel, lees je hier. En hoe doe je dat nou?

Claim eerst je rust 

Het is niet egoïstisch wanneer je kiest voor wat jij wil. Je komt ‘thuis bij jezelf’ als je vertraagt. Dan bedoel ik niet een keer in de week sjezen naar yoga en dan heel zen op je yogamat liggen. 

Eigenlijk worden we (onbewust) flink gepusht om onszelf voorbij te lopen. Is het niet je werk, dan wordt er wel ergens gevraagd om een tandje harder te lopen. We pushen onszelf trouwens ook vaak. En als je hoogsensitief bent, zoals ik, ervaar je een extra hoge druk in het ‘moeten’. We rennen maar door en we staan constant ‘aan’. 

Sta jezelf vertraging toe

Juist daarom mag je jezelf elke dag toestemming geven om meer te vertragen, en te luisteren naar je lichaam. Helemaal niet zo simpel als het klinkt! Het is een kunst om eerlijk te zijn, en voorbij het gelul (excusez moi) te gaan. Ruimte nemen vraagt veel bewustzijn en lef om het te doen! In mijn zwangerschappen hielp het me om veel in de natuur te zijn, muziek te luisteren, op mijn intuïtie te vertrouwen. En als ik dan angst voelde komen, dan ging ik heel bewust naar mijn gevoel: ‘Is het iets van mij, of van de ander? Wat voel ik echt, waar zit de angel?’ Iedere keer moest ik weer bewust terug gaan naar het vertrouwen. Het is niet een kwestie van één keer de knop omzetten, maar van elke keer jezelf bewust terugbrengen naar die plek van binnen, waar je het wel weet. Leid jezelf naar vertrouwen. 

Richt je energie anders

Snelheid brengt je niet verder. Je hebt eigenlijk een andere mindset nodig. Ik legde mezelf daarom in de watten om meer te kunnen ontspannen: ik gunde mezelf een retraite, deed een heerlijke zwangerschapsfotoshoot, nam massages en pakte veel meer slaap

Vaak zijn we bang dat vertragen betekent dat we minder (dus te weinig) doen, maar het is niet waar. Zorgen voor jezelf en van daaruit de energie laten stromen, dát levert veel op. Je doet niet minder. Je richt je energie anders.

Stel je ‘beloning’ niet uit

Al die fijne dingen geven we onszelf vaak pas nadat we een doel hebben gehaald. In je zwangerschap gaat dit zeker niet op. Wacht niet met al die vertroetel-dingen tot je verlof! Nee, juist al vroeg in de zwangerschap verdien je deze aandacht voor jezelf. You can have it all. This is your time to shine. 

Laat je baby groeien op jouw flow

We zijn vaak pas trots als we door hebben gebuffeld, echt sexy is het niet. We bijten ons erin vast. Weer die mindset waar we zo aan gewend zijn. Doorjagen zorgt niet voor meer resultaat. Stilstaan is niet zonde van je tijd. Integendeel: je wordt er stukken leuker, gezonder en blijer van wanneer je de dingen nu al doet vanuit jouw flow. Sowieso. En met een baby in de maak al helemaal, want je baby groeit letterlijk van wat jij hebt. Zorg jij nu al optimaal voor jezelf, dan ben je gewoon al op en top aan het moederen. 

Zet jezelf op één

Dus hop, volg je gevoel, luister naar je lichaam. Zet jezelf op één. Voor jezelf en dus voor je baby. Als je leegloopt, klop jezelf dan niet op de schouder omdat je het volhoudt, maar schakel juist terug naar een kalmer tempo. Ruimte innemen, dat betekent ook: doen wat klopt voor jou, de dingen op jouw manier en op jouw tijd doen. Dan zul je in kleine stappen zien dat je meer ontspanning kunt ervaren en dat geeft je zoveel meer plezier. Yes Queen you rock!

Schakel terug en boek een heerlijke VIP dag voor jezelf