Je hoofd uit en je hart AAN

Het moederschap leerde me om in de waarheid van mijn hart te leven, maar dat was niet gemakkelijk. Luister naar je hart. Ja ja, dat zeggen we zo makkelijk. Toch gaat het niet in een handomdraai. Intunen op je hart is dan ook niet ‘zomaar’ een onderwerp voor mij. In de basis is het alles wat ik doe. Maar dat is niet altijd zo geweest.

Open staan

Ik sta heel open voor emoties van anderen. Ik ben heel intuïtief en heb een sterk gevoel voor wat er leeft om me heen. Nu raak je vaak van dit scherpe innerlijke gevoel af, naarmate je meer ‘doet zoals het hoort’.

Maar ik leef echt voluit wanneer ik leef vanuit mijn onderbuik. Totdat ik moeder werd, was dat stuk afgescheiden van de rest van mij. Het leefde wel, maar ik conformeerde me in het dagelijks leven aan andere mensen, aan ‘hoe we de dingen doen’.

Daardoor heb ik me niet alleen qua gedrag aangepast, maar ook in hoe ik met mijn emoties omging. Eigenlijk maakte ik mijn gevoel ondergeschikt aan mijn hoofd. En ik weet dat ik niet de enige ben.

Teveel vanuit je hoofd

Ons hoofd is dienstbaar, maar eigenlijk is het niet de bedoeling dat we daar echt besluiten mee nemen. Dat is een koppeling die we vaak maken, alleen werkt het niet. Zo kan ik heel gefocust werken met mijn hoofd, me lang concentreren, maar dan ben ik volledige vanuit mijn hoofd bezig en niet in mijn hart. Het moederschap leerde me om juist in de waarheid van het hart te leven. Ik hoef nu steeds minder uit te leggen (minder te verklaren, te verdedigen) waarom ik iets doe, omdat ik van binnen gewoon weet dat het klopt.

Het volgen van je hart betekent dat je jezelf echt gaat zien. En dat je die respons gaat volgen. Klinkt ingewikkeld?

Koppig 

Wat we vaak zien, is dat dingen misgaan wanneer we alleen vanuit het hoofd handelen. Als antwoord werken we nóg harder om alles vlot te trekken. We gaan in de vecht-stand staan. Als ik merk dat ik aan het vechten ben, dan weet ik hoe laat het is. Begin ik mezelf tot dingen te dwingen, pas dan maar op. Allemaal gevolgen van teveel vanuit het hoofd functioneren. Het hoofd kan erg koppig zijn. Met je hoofd kun je iets ‘erdoor duwen’ zonder bezinning of je nou echt op de goede weg zit.

Ik heb geleerd dat als ik een duidelijke ‘nee’ voel, dat het dan ook een nee IS. Hoe onlogisch je gevoel ook is. Want je hoofd gaat er dan overheen met een flinke dosis ‘Ja-maar’ (vul maar in: ’dit is nodig, nuttig, ik moet volhouden, doorzetten, iedereen doet het, ik ben nu al zo lang bezig, de anderen rekenen op mij’). Je ziet zoveel mensen op deze manier functioneren. Op het hoofd, op ‘wie A zegt…’ Het lijkt daardoor normaal, maar dat is het niet.

Kijk niet naar anderen

We zijn gewend geraakt om in het ritme en de verwachtingen van de buitenwereld mee te gaan. Levert dit problemen op, dan proberen we onszelf aan te passen aan de buitenwereld. Maar dat is eigenlijk gek. Want we hebben ieder een heel eigen ritme. En dat mogen we juist volgen.

Dat is wat ik geleerd heb door naar mijn hart te luisteren. De dingen helemaal op mijn eigen tijd te doen, op mijn eigen moment naar buiten te brengen. Helemaal in je eigen ritme op jezelf focussen. Dat valt niet mee. Want veel geluiden uit de buitenwereld kunnen je als het ware naar buiten trekken. Het lastige is dat als je intuïtief bent, dat je ieders energie om je heen voelt.. 

Voor mij betekent het dat het me uit mijn eigen focus haalt. Ik voel dat mensen iets van me willen, of iets nodig hebben. De kunst is, om ook dan bij mezelf te blijven. Me niet te laten afleiden.

In mijn tijd op kantoor voelde ik altijd precies hoe het mijn collega’s ging. Ik probeerde me dan af te sluiten voor mensen, maar dat lukte niet. Dus doe ik het nu anders. In contact met anderen doe ik mijn zelfonderzoek. Mijn respons komt dan ook in het moment. Omdat ik bij mezelf afstem wat een kloppend antwoord is.

Ik heb geleerd om nee te zeggen, ook al is dat niet wat de ander wil. Maar ik geloof niet meer dat het een goed idee is om ja te zeggen, puur omwille van de wenselijkheid. Het werkt niet! Ik moet trouw blijven aan die waarheid. Zodat ik kan begrenzen, en bewust iets kan geven wanneer ik daar ruimte voor heb. Voor mij was moeder worden een essentieel moment waarop ik dit heel diep voelde.

Moeder worden en je hart volgen

Het moederschap kan je hart totaal openen. Het kan je naar jezelf laten kijken, dieper dan je ooit gedaan hebt. In je zwangerschap merk je vaak al dat je ongelofelijk helder bent. Je gevoel is scherper en accurater dan ooit. Juist dan kun je zo goed leren om beter te luisteren naar je hart.

Dat is niet iets wat in een dagje gebeurt. Het is een proces wat telkens een trapje dieper gaat. Het werkelijk volgen van je hart doen we in de regel pas als we écht niet meer anders kunnen. Als er geen uitvlucht meer is. Eerst bedenken we eindeloze excuses om er niet voor te gaan. Dat doen we niet omdat we ons hart niet willen volgen. We doen het omdat we bang zijn om kwijt te raken wat we hebben. 

Ik ook.

Voor jezelf kiezen

Zonder mijn hart gaat het gewoon mis bij mij. Dat weet ik inmiddels. Als je voelt dat het niet klopt wat je aan het doen bent, heb je altijd een keuze. Stoppen of doorgaan. Ik kon lang doorploeteren, ook al was het een weg waarvan ik voelde dat het niet klopte. Maar je kwaliteit komt zoveel beter tot haar recht als je die aanzet vanuit je innerlijk weten. Als je weet dat iets klopt, dat het goed is, en je dan op volle kracht kunt gaan. Daar krijg je vleugels.

Mijn grootste doorbraken vonden plaats wanneer ik VOL voor mezelf koos. Zonder voorbehoud. Zonder rekening te houden met de verwachtingen van anderen. Zonder mitsen en maren. Zonder angst.

Weet wat je waard bent

Want te vaak maken we met ons hoofd alles kleiner. Bij onszelf. En bij elkaar. Mensen geven je zoveel perspectief op teleurstelling in plaats van uitzicht op succes. Dat kan nooit, zeggen we dan. Dat doen we omdat we bang zijn dat iets niet zal lukken. Dat het toch geen kans van slagen heeft.

Laat niemand voor je bepalen hoe jij het moet doen. Laat niemand je vertellen dat je iets niet kunt. Dit is een les die zeker in je zwangerschap geldt. Voel je sterk dat je op een bepaalde manier wil bevallen? Dat je jouw moederschap op een eigen manier wil vormgeven? Ga ervoor! Je hebt de verplichting aan jezelf en aan je baby om hier trouw aan te zijn. Je baby vertrouwt op jullie kracht. Gebruik die kracht. Dat kan je hart openen.

No quick fix

De natuur wil dat alles stroomt. Niet dat we dingen vast zetten. Niet dat we forceren. Als je je hart wil volgen, moet je dat ook de tijd geven. We hebben de neiging om alles heel snel te willen fixen. Direct resultaat te zien. Maar dat gaat niet. Het vraagt overgave aan het proces. Helemaal de diepte in gaan ook al zie je nog niet waar het heengaat. Je moet het werk ervoor doen.

Wat ik heel vaak aan mezelf moet vragen, is: spreek ik mijn eigen waarheid? Of pas ik mezelf weer aan om maar te dealen met de buitenwereld? Ben ik weer die pleaser? Dit soort eerlijkheid naar jezelf leer je met vallen en opstaan. Je gaat leren dat je jezelf niet hoeft te bewijzen. ‘Zie je wel dat het me is gelukt’ heb je in essentie niet nodig. Anderen kunnen niet voor jou bedenken wat voor jou passend is. Heb je een droom? Het is niet aan een ander om te bepalen of het jou gaat lukken. Die informatie vind je wel in je eigen hart.

De weg van buiten naar binnen

Vaak geven we de anderen de schuld. Buiten ons is zogenaamd de oorzaak voor alles wat we niet doen. Daardoor laten we ons tegenhouden. Maar het gaat erom dat je echt jezelf gaat zien. Eerlijk zijn als iets niet gaat, als iets doodloopt, dat je loslaat. We hangen vaak zoveel identiteit op aan iets buiten ons. Zoals werk.

Dat kan ik je niet in een paar vingerknippen leren. Hier gaan jaren overheen.

Ik kan je niets leren als je er niet aan toe bent. Niemand kan dat. Pas als je van binnen voelt dat het jouw tijd is om de stap te zetten, dan kan ik je alle instrumenten aanreiken. Dan kan jij jezelf vleugels geven.

Nu voel ik liefde. Voor mijn gezin, maar zeker ook voor mezelf. Voor alles wat ik ben, en voor alles wat ik heb opgebouwd. Voel je dat je daar ook naar verlangt? Dat je eraan toe bent om werkelijk bij jezelf te zijn? Het ligt allemaal voor je klaar, in je hart. Je eigen waarde voelen. Je doet ertoe. Dát is geluk. Liefde. Plezier.