Jouw ruimte tijdens je bevalling

Hoe je bevalling zal zijn, weet je niet. Maar je wat je wel kunt doen, is je voorbereiden, en ook daarbij heel heel goed naar je lichaam luisteren. Klinkt logisch, maar het is een kunst. Er komt veel op je af in korte tijd. Lees mijn tips in ‘Hoe maak je ruimte voor jezelf’. 

Want het helpt je enorm wanneer je nu al oefent met je lichaam ‘verstaan’. Met zacht en respectvol zijn naar je eigen wensen en je eigen grenzen. Jezelf serieus nemen. Zo zorg je voor jezelf en automatisch ook voor je baby.

Om je op weg te helpen, heb ik de meest prachtige pianomuziek voor je. Intuïtief pianist Roger Spees heeft deze stukken gemaakt, afgestemd op de energie van mijn praktijk. Voor mij bracht zijn muziek me in no time bij mezelf. Het kan je helpen om je diepe verlangens te voelen. Muziek kan de sleutel zijn om tot jezelf te komen, in een tijd waar de druk hoog is.

Je ruimte nemen, ook in het ziekenhuis

In een interview voor Kiind vertelde ik dat bevallen gaat om luisteren naar je lichaam, en actief kiezen. ‘Als je in het ziekenhuis binnenkomt, staat het bed vaak centraal. Letterlijk. Liggen is op zichzelf niet verkeerd, maar die focus op het bed nodigt je niet uit tot variatie. Wat heb je nodig om je baby te begeleiden op weg naar beneden? Ook wanneer je ligt, kun je je bekken actief en open houden. Zo kun je met een kussen tussen je benen toch zorgen voor een openende houding. Welke houdingen je ook aanneemt, het gaat allemaal om het voelen waar je baby zit. Om het meewerken met je baby om die dieper te krijgen. Ernaartoe ademen, het visualiseren, en bewegen, dus letterlijk ruimte maken. En ontspannen, voor alles!’ Je kunt deze blog hier nog teruglezen.

Ken je opties

Als je van te voren goed weet wat je opties zijn tijdens je bevalling, kun je veel beter inspelen op de situatie als het zover is. Ben je eenmaal aan het bevallen, dan kan het allemaal overweldigend zijn. Juist daarom wil ik je op het hart drukken: bereid je voor! Ga op onderzoek, nu al, zodat je goed kunt voelen wat bij jou past. Ik vertel meer over je keuzes in dit artikel voor Kiind, en waarom het zo essentieel is om echt bij jezelf te blijven tijdens je bevalling.

‘Als je een goed beeld hebt van de procedures, heb je ook meer ruimte om je bevalling naar jouw wens in te richten. Vraag hulp bij gelijkgestemden. Durf door te vragen. Durf voor je eigen wensen staan. Blijf juist in deze fase heel dichtbij jezelf, ook al voelt dit lastig. Je wijkt dan misschien af van wat standaard is, maar deze bevalling kun je maar 1 keer doen. Wat werkt voor een ander hoeft voor jou niet te werken en andersom. Ken je opties dus, en volg je eigen pad.’

Focus op jouw wensen in een fijne wandelsessie

Rock your birth

Niet voor niets zeg ik vaak: Own it. Rock your birth. De geboorte van je baby is ook jouw dag. Deze dag is voor jou net zo onvergetelijk belangrijk als voor je baby. Jullie doen allebei een geweldige levenservaring op. Die mag echt zo mooi mogelijk zijn.

Hoe meer je kunt voelen dat JIJ het was die leven gaf aan je kind op jouw manier, hoe fijner dit op de lange termijn gaat zijn voor jullie allebei. Dan voel jij je straks echt een Queen.