Hoe het moederschap je een leeuwin maakt

Als je moeder wordt, gebeurt er iets geks. Iets nieuws, iets wat je voor die tijd nooit meemaakte. Je leven gaat om iemand anders dan jijzelf. En dat gevoel dat die ander het belangrijkste is, is larger than life. Alles, ja echt alles doe je voor dat nieuwe mensje. Het moederschap maakt een leeuwin van je.

Met je leven waken over je kinderen – dat gevoel zit diep verankerd in je systeem. Je hebt een leeuwin in je, die van zich laat horen wanneer dat nodig is. Die leeuwin kan je een hoop zorgen uit handen nemen. Je hoeft dan veel minder na te denken over wat goed is voor je baby, of over ‘hoe het hoort’. Perfect bestaat niet. Maar wat klopt voor jou? Daar gaat het om. Die gedachten over het perfecte ouderschap heeft je innerlijke leeuwin niet nodig: zij vaart op oerkracht, op haar instinct.

Zorg voor jou

Hoe maak je die leeuwin wakker? Eigenlijk begint het allemaal met goede zelfzorg. De liefde die jij ontvangt, wordt het fundament waarmee jij voor je baby gaat zorgen. ‘Verbeter de wereld, begin bij jezelf’ is dan zo gek nog niet. Als jij lekker in je vel zit, heb je alles in huis om liefde door te geven. Om voor je kinderen te zorgen, hoef je jezelf niet op jezelf te bezuinigen. Juist niet!

Ja, je kinderen vragen heel veel van je tijd en aandacht, dat is waar. Ze hebben het nodig dat je oh zo dichtbij hen bent. Je baby wil het liefst elke ademhaling van jou meemaken, je peuter volgt je tot in de wc en je kleuter voelt zich nog het veiligst in jouw bed. Word je wereld klein? Ja. En dat hoort ook zo. Je wereld vouwt zich om je baby heen. Je past je aan je baby aan.

Ik zeg niet dat het een makkie is. Maar wel dat je dit allemaal met meer flow kunt doen, wanneer je om te beginnen voor jezelf zorgt. Zodat je niets aan je kinderen hoeft te geven wat je zelf al mist. Maar dat je juist met ze deelt wat je in overvloed hebt.

Jij bent de basis

Jij weet het beste wat werkt voor jou. Waar krijg je energie van? Hoe slaap je het best? Wat maakt jou gezond? Als jij naar jezelf luistert, loopt je leven het lekkerst. In het moederschap komt deze vaardigheid je zo verschrikkelijk goed van pas. Vaar op jouw kompas: voor jezelf en voor je kinderen.

Kracht zit in voor jezelf staan. Je rust durven nemen. Luisteren naar wat je lichaam aangeeft. Niet meegaan in wat de rest doet. Varen op je eigen kompas: je eigen koers volgen. We zijn niet identiek. We zijn niet allemaal even snel. Doe het op jouw manier en op jouw tijd. Daar woont je kracht. En daar stroomt de liefde.

Je baby hoeft aan geen regels te voldoen. Je baby hoeft niet in een ritme. En jij ook niet. Durf je daar voor te gaan staan, dan word je een leeuwin.

Maak de leeuwin wakker!

Die leeuwin word je niet van de ene op de andere dag. Het kan wel oefening vragen. Lef om voor jezelf op te komen. En inzicht in waar je zelf vandaan komt. In mijn familiegeschiedenis heb ik gezien dat opkomen voor jezelf niet altijd lukte. Dan offerde iemand zich op om alleen nog maar te werken – en aan maatschappelijke normen te voldoen – in plaats van dichtbij haar baby te blijven. Dit soort keuzes hebben zoveel impact. Opkomen voor je kind is echt een stuk moeilijker als je voor jezelf al niet durft op te komen.

Daar heb ik veel van geleerd. Ik doe nu wat ik doe omdat ik heb gevoeld dat tijd en aandacht voor je kinderen de absolute basis is voor een gezond leven. Voor mezelf. En dus ook voor mijn kinderen.

Dan is hele goede zelfzorg de ultieme basis van gezond en sterk moederschap, daar geloof ik in. Het gaat diep en het werkt lang door.

Als ik je íéts mag meegeven… Durf tijd voor jezelf te nemen. Te ontspannen, te badderen, vriendinnen om je heen te hebben en ook juist met jezelf te zijn. Neem de ruimte om op te laden. De liefde die je aan jezelf geeft, komt echt ook bij je kindje terecht. Gun jij je baby het beste? Houd dan van jezelf. Kinderen groeien op jouw liefde.

Met liefde,
Annelies