Doula-effect XL + cijfers Mamalogisch

Waarom zou je bevallen met je doula? (en ook nog in bad!)

Als je je inleest over bevallingen, vind je geregeld informatie over het percentage van ziekenhuis- en thuisbevallingen. Cijfers over de voordelen van bevallen in bad, gebruik van een Elle Tens en bevallen met een doula. Dat zijn gemiddelden. Natuurlijk geeft dat nooit garanties. Maar toch zegt het wel iets over je kansen. Daarom vind ik getallen waardevol, net zo belangrijk als luisteren naar je intuïtie. 

Het doula-effect in getallen

Ik pak de cijfers erbij voor je. De laatste jaren is het in Nederland zo, dat minder dan 20% van de vrouwen thuis bevalt. Ruim 80% bevalt in het ziekenhuis, en 15 tot 20 % eindigt in een keizersnede. Beval je met een doula, dan is de kans op een vaginale bevalling veel groter. Ook heb je minder vaak een ruggenprik of andere pijnbestrijding, en duurt de bevalling korter. Kijk maar: De aanwezigheid van een Doula tijdens de bevalling volgens Klaus en Kennel (1993):

 

Mamalogisch in getallen

Ik heb mijn persoonlijke statistieken eens op een rijtje gezet, en die wil ik zo graag met je delen! In de eerste helft tot eind mei van 2020 begeleidde ik 14 bevallingen. Daarvan waren er 3 in het ziekenhuis ivm medische indicaties zoals bijvoorbeeld lang gebroken vliezen en een eerdere keizersnede in de voorgeschiedenis. De overige 11 bevallingen vonden thuis plaats, zonder enige pijnbestrijding en bovendien nog in bad ook! Ook een van de ziekenhuisbevallingen was een badbevalling. Dit zijn getallen waar ik echt trots op ben. Vergelijk het zelf.

Percentage thuisbevallingen in Nederland: 20%.
Percentage thuisbevallingen bij Mamalogisch: 80% en badbevallingen 85%.

Waarom zijn bevallingen met een doula zo fijn?

Waarom sta ik zo te juichen bij deze getallen? Ik zeg altijd: daar waar jij je veilig voelt, is je bevalling het fijnste. Dat kan in het ziekenhuis zijn, bijvoorbeeld vanwege alle faciliteiten, of thuis, vanwege de sfeer. In het algemeen is het wel zo, dat 96% van de vrouwen die thuis bevalt, daar met een tevreden gevoel op terugkijkt. Vrouwen die een geplande ziekenhuisbevalling hadden, staan op de tweede plek, en vrouwen die tijdens de bevalling naar het ziekenhuis moesten, geven hun bevalling het laagste cijfer.

En daar doe ik met alle liefde iets aan. Met je doula naast je kan jouw ervaring super positief zijn, waar je ook bent. Medisch gezien is thuis bevallen net zo veilig als in het ziekenhuis. Maar de ervaring maakt het verschil. En een goede ervaring werkt weer heel gezond door in je kraamtijd, voor jou en je baby. 

Wat een fijne ervaring te maken heeft met een doula? Het doula-effect zorgt ervoor dat de kans op een thuisbevalling enorm stijgt. Beval je met je doula, dan komt er in de meeste situaties geen verplaatsing naar het ziekenhuis. Een heel persoonlijk aspect: als je mij meeneemt naar je bevalling, maak ik een intieme sfeer op elke plek. Juist omdat ik het belangrijk vind dat jouw ervaring fantastisch gaat zijn – waar je ook bevalt! Ik kom met je mee naar het ziekenhuis en ik zet die veilige ruimte. Ik creëer de thuissituatie in het ziekenhuis, zodat jij totaal kan ontspannen.

Wat ‘doe’ ik als doula dan? 

Puur de aanwezigheid van een vrouw bij je bevalling heeft een positief effect op de bevalling. Ook als ze niets doet. Dat heet het ‘doula-effect’. Maar een doula geeft nog meer positieve effecten. Bevallen met een doula betekent vooral dat jij sterker wordt. Want 70% van de vrouwen die bevalt in de tweedelijnszorg (ziekenhuis) krijgt pijnbestrijding. Wat in deze situaties vaak ontbreekt, is goede ondersteuning, coaching. Wat je als bevallende vrouw dan ‘overhoudt’ aan keuzes, is pijnbestrijding. Precies daarom wil ik naast je staan. Om jou te herinneren aan jouw kracht.

Ik help je om de regie te pakken. Ik coach je doordat ik je kennis geef, maar je ook help om de diepte in te gaan. Wat heb jij nog nodig om vol vertrouwen en in je kracht je bevalling in te gaan?

Keer op keer zie ik vrouwen er vol voor gaan. Hun eigen diepte in, dwars door oude angsten heen. Ze maakten zich vrij. En jij kunt het ook. Ik leer je graag hoe. Ik neem je helemaal mee in het vertrouwen. 

Je kan hier meer lezen over de voordelen van een doula bij je bevalling? Wil je meer weten wat ik voor jou kan betekenen met informatie of het huren van een bevalbad of een Elle Tens? Voel je heel erg welkom. Stuur me een berichtje en ik vertel je graag meer over.