Claim jouw ruimte

Je krijgt in je zwangerschap superlief advies. ’Zorg maar goed voor jezelf’. ‘Neem je ruimte in hoor!’ Ja, maar hoe dan? Wat is ‘goed voor jezelf zorgen’ nou echt, want de verwachting is toch wel dat je nog een poosje op je werk verschijnt, en het liggen onder een dekentje bewaart tot de avond. En met ruimte innemen bedoelt niemand dat je voor twintig extra kilo zwangerschapsdonuts eet. Die dingen horen blijkbaar niet bij zelfzorg. Wat dan wel?

Weet je wat jij wil?

Voor jezelf zorgen begint bij naar jezelf luisteren. En dan bedoel ik niet wat je gedachten allemaal zeggen. Niet de stapel informatie die op je afkomt. Niet wat je angst je influistert. Niet de paniekverhalen van anderen. Al deze dingen kunnen je afleiden van hoe jij het diep van binnen voor je ziet. In de kern weet je het vaak wel, maar dat ‘diepe weten’ zit vaak verpakt in wat laagjes van angst en oordelen. Soms van de buitenwereld, soms van jezelf. Dat geeft ruis. Uitpakken die handel! Want als je de weg naar binnen weet te vinden, kun je ontdekken wat voor jou echt klopt.

Het vraagt wat van je. Je hebt niet zomaar de knop omgezet. Het zijn eerder subtiele stapjes waarmee je de ruimte voor jezelf maakt. Stel, je voelt druk, de wereld trekt aan je. Je bent zwanger, maar je hebt ook je werk, je sociale leven, gewoon alles. Een totale winterslaap houden is niet de oplossing. De sleutel is echt vertragen. Want in elke dag zitten momenten waarop jij ruimte voor jezelf kunt maken. Waarop je voor jezelf kan zorgen.

Geloof me, ik weet hoe lastig het kan zijn om te vertragen. Ik heb daar in mijn vorige zwangerschap veel aandacht aan gegeven. En ja, je moet er steeds opnieuw voor gaan staan. Soms betekent het keihard je grens aangeven. Jezelf serieus nemen en voelen dat je dit waard bent. Je kunt bijvoorbeeld eerlijker zijn op social media. Minder online zijn. Minder nieuws volgen. Wat als je de ruimte neemt om minder informatie te verwerken? De hele dag ‘aan staan’ is niet gezond. De buitenwereld kan prima naar de achtergrond, hoe urgent is het allemaal in deze fase van je leven? Mag je ook even niets posten, niet reageren, of geen mening hebben? JA, dat mag!

Zet die knop om met een liefdevol zetje 

Je lichaam weet het

Het betekent niet dat je jezelf op slot hoeft te zetten. Je hoeft niet de kluizenaar uit te hangen. Met alles ‘buiten jezelf te houden’ zet je jezelf juist vast. Het gaat om verbinding met je lichaam te blijven voelen. Jezelf te vragen: wat heb ik nu nodig? Dat is ook kwetsbaar, want dan moet je echt eerlijk durven zijn naar jezelf. En naar de mensen om je heen: in contact blijven én bij jezelf zijn, waaaah! En dat is precies de sleutel.

Die verbinding met jezelf voel je beter als je het rustig aan doet. Met je hoofd midden in je lange to do lijst is het echt een stuk lastiger om te voelen wat goed is voor jou!

Het kan zijn dat je meer slaap nodig hebt, of sneller moe wordt van sociale verplichtingen. Dan mag je je dus gewoon terugtrekken. Maar het kan ook zijn dat jij juist geniet van de mensen om je heen, en je erg energiek bent. Er is geen goed of fout: het draait om het herkennen wat jou goed doet. En daar dan naar luisteren.

Jij bent de wereld voor je baby

Waarom dat luisteren zo belangrijk is? Je gaat het elke dag dat je moeder bent tegenkomen, en dat is al begonnen toen je zwanger werd. Jouw lichaam is 24-7 ruimte aan het maken voor je baby, zodat die prachtig kan groeien tot een heel en wijs mensje. Jij hebt diezelfde ruimte nodig, want jij bent de hele wereld voor je baby. Die wereld mag dus supergezond en happy zijn, zodat je baby ook echt lekker meegeniet van jouw vibes.

Wil je nog meer weten over HOE je dan ruimte voor jezelf maakt? Lees het hier