Ben je bang? Graaf dieper

In je zwangerschap kun je super-praktisch zijn. Je hebt veel te regelen, en je kan trucs en technieken leren voor je bevalling. MAAR: laat het daar niet bij. Durf ook onder die oppervlakte te duiken.

Want juist als je zwanger bent, komt er van alles naar boven wat diep in jou verborgen zat. Herinneringen, moeilijke ervaringen, angsten. Daar kun je meestal prima mee omgaan (en dan bedoel ik: wegduwen). 

Met een kleintje in je buik werkt dit vaak niet meer. Je bent nieuw leven aan het bouwen, dus ook de voedingsbodem voor dit kleintje wordt helemaal schoongemaakt. Alles komt naar de voorgrond. Klaar om op te ruimen! Zeker als je een sensitief bent net als ik, kan dit intens zijn. Al je oude shit laat zich zien, dus deal with it!

Zwanger? Werk aan de innerlijke winkel 

Alles wat naar buiten komt, wil zo graag door jou gezien worden. Dit is één van de essentiële aspecten waar ik je als doula bij help. Het kunnen onzichtbare processen zijn die in jou wakker zijn geworden toen je zwanger werd. Heb je onverwerkte stukken in je leven, dan merk je dat je er niet komt met een zwangerschapscursus. Dan blijf je steken, al krijg je alle tools van de wereld. Want de blokkades zitten dieper, onder de oppervlakte.

Zolang je aan de oppervlakte blijft, ga je niet boven jezelf uitstijgen. Soms wil je er niet aan, het raakt je zo hard. Maar ga je naar het hele plaatje kijken, dan kom je er wel. Ik weet dat jij heel krachtig bent. Jouw verhaal, wat het ook is, mag je vertellen. Dan ontstaat er ruimte in jou die je niet voor mogelijk hield. Dan voel je krachten wakker worden waarop je de wereld aankan.

Ik verkoop je geen praatjes met glitter. Dit is wat ik voor mijn ogen zie gebeuren bij de vrouwen die ik begeleid. Wanneer ze het lef hebben om de diepte in zichzelf in te duiken, komt er een totaal andere vrouw naar buiten.

Graafwerk is onzichtbare meters maken

Je hoort vaak zeggen: je hebt vertrouwen nodig voor je bevalling. Dat is zo. Vertrouwen is nodig, maar er is geen snelweg naartoe. Eerst ga je de diepte in, om te ontdekken waar je tekort aan vertrouwen vandaan komt. En dat kan echt pittig zijn.

Als je met je eigen angst en pijn aan de slag gaat, zie je nou niet direct resultaat. Je bent echt keihard aan het werk, maar de confetti en champagne laten op zich wachten. 

Dit is ook meteen een van de redenen dat je niet altijd kunt zien wat een doula precies doet. Deze vraag wordt vaak gesteld, hartstikke begrijpelijk. Het soort innerlijke begeleiding die ik geef, is niet goed meetbaar. Ja, ik kan aantonen hoeveel uur ik besteed, en je krijgt zeker ook praktische, concrete kennis en vaardigheden. Maar het grootste werk gebeurt van binnen. In het afstemmen op elkaar, het aanvoelen en begrijpen wat jij nodig hebt, en hoe ik je kan ondersteunen in jouw diepere graafwerk. 

Want dat is het. Jij werkt aan jezelf, met jezelf, voor jezelf. Ik schijn je bij, met al het licht dat ik heb. En uiteindelijk voel je het aan alles, wat je hebt vrijgemaakt voor jezelf.