Annelies in de podcast Podnataal bij Simone Wijnands

Ik was te gast in de podcast Podnataal van Simone Wijnands. Daarin vertel ik over mijn eigen bevallingen en mijn roeping om doula te worden. Het moment wat mijn leven compleet veranderde. Want echt, ik werd eigenlijk doula door het te doen. Ik hielp een vrouw die ik helemaal niet kende door haar weeën heen, en ik voelde: DIT is wat ik wil doen. Dat verhaal schrijf ik hier niet helemaal op. Luister maar hoe het ging. 

Moeder worden verandert je

Deze podcast komt recht uit mijn hart, het is heel persoonlijk geworden. Moeder worden is heel veel meer dan een baby krijgen. De geboorte van je kind verandert jou ook zelf. Je kind gaat door jou heen, en dat is levensveranderend. Zo is het echt. Je ervaringen vormen je. Zo sta ik als doula ook 100% als mens naast je. Omdat ik weet waar je doorheen kan gaan. Welke weg je aflegt. En dat een ‘mooie bevalling’ niet objectief is. Jouw ervaring wordt bepaald door veel factoren. 

Bevallingsverhalen zijn levensverhalen

Met Simone praat ik over mijn eerste bevalling met keizersnede, waar ik trots op ben omdat ik me tijdens de bevalling zo sterk voelde. Het maakte zo’n enorme kracht in me los wat mijn leven compleet veranderde. Het was het ontstaan van Mamalogisch. Ook hoor je over mijn tweede bevalling en waarom die juist zo spannend voor me was. 

Ik vind echt dat we veel meer mogen praten over bevallingen. Omdat ze belangrijk zijn voor je hele leven. En omdat ze persoonlijk zijn. Een keizersnede is misschien niet je droomscenario. Maar HOE verloopt het? Kun je zelf de regie houden, je overgeven aan het proces en bij jezelf aanwezig zijn, dan voelt het echt als jouw bevalling, met of zonder ingrepen.

Terwijl ik midden in de weeën naar de OK gereden werd, was de geboorte van mijn eerste kind een heel waardevol moment. Ik voelde me na de geboorte van mijn eerste kind echt zo ongelofelijk trots. En dát vind ik ook belangrijk om te delen. Bevallen met een keizersnee maakt net zo goed een birth queen van je als elke andere bevalling.

Niet WAT je kiest, maar DAT je kiest

Hoe je bevalling verloopt, maakt veel uit. En dan vooral hoe jij er zelf in kan staan. Dit vertel ik elke vrouw die ik begeleid of coach. Maar ook zelf ben ik hier zo de diepte mee in gegaan. Bij mijn tweede zwangerschap was ik inmiddels ruim 4 jaar doula en had ik dus veel meer kennis en ervaring. Ik wist welk verschil het kon maken om in je bevalling te kunnen kiezen wat goed voor je is. En elke uitkomst kan dan goed zijn, als je maar voelt dat jij erachter staat.

Ik voelde veel druk om het ‘goed te doen’ bij mijn tweede bevalling. Juist omdat ik zoveel wist, en ik veel professionals kende die mij advies gaven, wat mij vooral belastte. Dat gevoel van verwachting komen meer vrouwen tegen. Het is zo belangrijk om je vrij te maken van die druk.

Je keuzes doen ertoe

Het gaat erom dat je steeds weer naar binnen keert. Bij jezelf kunt blijven. Wat wil jij? Wat voelt goed? Wat helpt je in dit moment?

Raak je gespannen, angstig, voel je druk, weet dan dat je niet alleen bent. En dat het uiteindelijk om jou gaat. Niet om wat er verwacht wordt. Daar moet je wel eerlijk over durven zijn, om te beginnen naar jezelf toe. Op het moment dat je werkelijk stil staat bij deze zaken, kun je ruimte voor jezelf gaan maken, echt kiezen voor jezelf. En jouw bevalling ervaren als JOUW moment.

Ik nodig je met liefde uit om de podcast te beluisteren. Beluister hem hier.